mandag 9. mars 2009

En ny verden har åpnet seg...


I løpet av 2009 føler jeg at en "ny" verden har åpnet seg for meg, web 2.0-verden.
Nå er det blogg, twitter, del og bruk ,del.icio.us, facebook, hotmail, It`s learning og jeg vet snart ikke hva... Alt dette er ikke nytt for meg i 2009 , men jeg får stadig nye kjennskap innenfor den digitale verden. Mye av dette synes jeg er utrolig morsomt, mens andre ting - som for eksempel twitter, skjønner jeg ikke helt poenget med. Det minner meg om facebook, bare i en forkortet utgave. Det som jeg anser som det mest geniale av det jeg er blitt kjent med, er en side hvor jeg kan samle alt på et sted (linker, mail, web-sider osv.), nemlig Netvibes.com. Hvis noen av dere ikke har kjennskap til det nettstedet så er det virkelig å anbefale.

Jeg har innbilt meg selv at jeg er et moderne menneske og at jeg følger godt med i tiden ;-) Men i løpet av de siste ukene har virkelig forstått at det gjør jeg ikke, ihvertfall ikke innenfor den digitale verden. Anser nesten meg selv som sinke når jeg plutselig får øye på alt det som mange andre lærere har tillært seg for lenge siden, spesielt innenfor videregående skole.

Heldigvis skal det ikke så mye til før jeg føler meg på offensiven igjen, må ærlig innrømme at jeg begynner å bli imponert over hva jeg og pc-en min finner ut av sammen :-) Jeg har aldri vært noen datafreak, har aldri hatt ro i kroppen til å sitte ned foran en pc. Bortsett for å bruke pc-en til det aller mest nødvendige, har jeg aldri gitt meg tid til å utforske alt som finnes i denne lille "boksen". Kanskje det er et alderdomstegn som gjør at jeg stadig sitter i ro og surfer på nettet, og gjør meg kjent med en ny og totalt stillesittende verden... Forhåpentligvis ikke :-)

Mye av grunnen til at jeg virkelig har fått øynene opp for alt dette "nye", skyldes at jeg i desember 2008 var i Berlin på Online Educa. Her var vi på flere bra forelesninger, men den forelesningen som gjorde størst inntrykk på meg hadde tittelen "Skolens ikt-revolusjon". Flere av foredragsholderne poengerte her hvor viktig det er at vi lærere følger med i tiden og er helst i "forkant" av alt elevene lærer seg. Spesielt i grunnskolen må vi nok dessverre innrømme at elevene ofte har et langt forsprang på lærerne i forhold til den digitale verden. Dette bør vi lærere ta inn over oss! Vi bør virkelig sette oss inn i hva elevene driver med og interesser seg for. Jeg tror at vi på den måten vil nå inn til elevene mye bedre. Når det gjelder både internett og mobiltelefoner er de kommet for å bli, og de er med på å forandre våre læringsvaner og våre kommunikasjonsvaner på en omfattende måte. Det er ingen vei utenom, skolene og lærerne må forholde seg til at mobiltelefoner og pc’er er en viktig del av elevenes kultur og identitet. Kanskje vi bør se på de som redskaper i forhold til læresituasjonen, fremfor trusler mot den...

7 kommentarer:

  1. Twitter er finfint det. Personlig synes jeg Facebook er blitt stort og kronglete...uheldigvis. Det er der Twitter kommer inn i bildet som en befriende enkel tjeneste.

    Men man må opparbeide seg en liste med mennesker man ønsker å følge. Noen viser seg å ikke ha så mye interessant (for deg) å komme med, mens andre kommer med relevante tips hele tiden.

    Selv er jeg på http://twitter.com/torger_aage og en annen morsom tjeneste er å finne på http://twitterfall.com/

    Den siste coole web 2.0-tjenesten for min del om dagen, er en ny "Powerpoint". Prezi.com heter hjertebarnet. Her er en liten testpresentasjon jeg laget en dag: http://prezi.com/11650/view/

    SvarSlett
  2. Jeg fatta heller ikke helt poenget med twitter og gadd ikke begynne helt, men selvfølgelig så kommer det an på hvilket nettverk man har og hva man ønsker å dele av info. Så det kan jo komme etterhvert, når vi får med oss flere av kollegene våre Rutti, og eventuelt får oss et nettverk med andre lærere... Men det føltes slik...Å gidder jeg dette da...? -når vi holder på med så mye annet. Hva med flere timer i døgnet og flere "oppdateringstimer" i løpet av skoleåret???

    SvarSlett
  3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  4. Jeg synes også Twitter er veldig bra. Du kan læreutrolig mye av det som legges ut av pekere og kommentarer, men selvfølgelig er det avhengig av hvilke personer du følger. Noen av mine medtwitre/kvitrere er flinke til å twitre fra kurs osv. Du får opp logg med de kommentarene som har vært siden du sist sjekket, så det er enkelt å holde følge. Noe "småprat" er det jo. Kanskje det er det du mener med at det blir litt som Facebook? Uansett vil jeg anbefale deg å prøve. Jeg får alt rett inn på Netvibes. Der har jeg Facebook, aviser og alle bloggene jeg følger også.

    SvarSlett
  5. Kanskje jeg skal jeg twitter en ny sjanse :-) Det er jo veldig bra med tanke på at det blir lagt ut pekere og kommentarer som kan komme til nytte.

    Til deg, Torger Åge, jeg har vært inne og sett på presentasjonen din på prezi.com. Takk for alle gode tips!

    SvarSlett
  6. Hei Ruth Nina.

    Jah, dess mer en blir oppmerksom på, dess mer skjønner en hvor lite en egentlig vet. For tida prøver jeg å få til nettstedet mitt på Google, men sliter med delingen. Det ser ut som om lenker ikke deles med mindre en inviterer særskilt for hver lenke. Og det føles som rimelig tungvint. Kan hende må jeg bytte Google Nettstedet med en Wiki.

    Jeg har "høynet" statusen din til medarbeider. Men får du tilgang til lenkene mine av den grunn?

    Mvh.

    Torbjørn

    SvarSlett
  7. Hei Torbjørn!

    Nei, dessverre så får jeg ikke tilgang til lenkene dine, selv om jeg er blitt medarbeider :-)

    Det er nok lurt å bytte ut nettstedet med en wiki.Kjedelig når ting ikke fungerer som vi ønsker...

    Uansett: bra initiativ! Lykke til videre!

    SvarSlett